Ahoj lidi, mám už delší dobu na srdci podělit se s vámi o jednu moji evangelizační záležitost, která mi nedává spát.

Jak možná někteří víte, uvěřil jsem na základě přednášky "Jak vznikl život? Evolucí nebo stvořením?" (viz Můj příběh https://petresner.signaly.cz/1609/muj-pribeh-jak-jsem-se).

Hodně mi v tom také pomohly filmy na DVD jako např.: Jedinečná planeta, Odkrývání tajemství života, nebo Darwinovy tragické omyly.

Na začátku své křesťanské cesty jsem proto nabyl dojmu, že je to zaručená cesta, jak lidem dokázat existenci stvořitele, neboť pro mě to bylo díky těmto DVD jasné jako facka. 

Nejdříve jsem přemluvil jednoho kamaráda na vysoké škole, abychom se spolu podívali na film Odkrývání tajemství života. Zpočátku se mu do toho moc nechtělo, ale nakonec ustoupil a film jsme pustili na jeho notebooku. Po uplynutí asi deseti prvních minut kámoš říkal, že ho to zatím nudí a že tam neříkají nic zajímavého. Na to jsem mu pověděl, ať ještě chvíli počká, že to důležité teprve přijde...

Jenže ouha, ono nepřišlo! Přehrávání filmu se totiž zaseklo, a to zásekem totálním! Notebook nešlo nijak probrat, ba co hůř, nešlo ho ani restartovat. Myslím, že ho ten kámoš musel tenkrát dát do opravny. Jak asi tušíte, nebyl z toho vůbec nadšený.

Já z toho byl samozřejmě taky mrzutý, protože nejenom, že jsem mu nemohl ukázat ty důležité informace ve filmu, ale kvůli rozbitému noťasu byl na mě ještě naštvaný. Vedoucí křesťanské skupinky na VŠ Tom Uher mi řekl, že mu to přesně připomíná práci démonů, o čemž se píše v knize Rady zkušeného Ďábla. Ten Zlý se totiž snaží udělat všechno pro to, aby nevěřící člověk neuvěřil. 

Jak léta plynula, nakopíroval jsem těchto DVD velké množství a rozdal (nebo zapůjčil) je spoustě lidem. A to jak věřícím, tak i nevěřícím. Věřícím k povzbuzení a nevěřícím samozřejmě proto, aby se mohli přesvědčit o existenci stvořitele.

A výsledek? Po těch letech můžu z jejich reakcí poměrně dobře bilancovat. Jednoduše by se dali rozdělit na stále stejné dvě skupiny: věřící a nevěřící. A víte proč?

Věřící lidé s přehráním těchto filmů neměli sebemenší problém. A nevěřící? Velmi často jsem se setkal s reakcí jako: "nešel obraz", "nešel zvuk", "nezobrazily se mi titulky", nebo "v polovině se mi to zaseklo". Podobně jako jsem to zažil s tím kámošem na VŠ.

Zbývá jen otázka, jak je to možné? Je to všechno jen náhoda? Já myslím, že těžko. Mnohem pravděpodobnější (ne-li jisté) je to, že zde vidíme práci démonů, snažící se za každou cenu překazit jakoukoliv možnost k obrácení se k Bohu.

No, co říci závěrem...

Je vidět, že ten Zlý neúnavně pracuje na svém děsivém plánu, aby s sebou do zatracení strhnul co největší počet lidí.

A co my křesťané na to? Máme se vzdát?

Já myslím, že určitě ne. Určitě se tímto nemáme nechat otrávit nebo odradit. Vždyť Ďábel není všudypřítomný. Všechnu naši práci se mu jistě nepodaří pokazit. 

Jak Bible říká: "A tak, moji milovaní bratři, buďte pevní, nedejte se zviklat, buďte stále horlivější v díle Páně; vždyť víte, že vaše práce není v Pánu marná."