Nedávno jsme se vydali s několika přáteli ze sboru na výlet do Německa. V plánu jsme měli navštívit starověký hrad Oybin a Žitavu (Zittau). 

Při čekání na vlak úzkokolejky v Žitavě jeden kamarád navrhnul, že bychom se mohli ještě zajet podívat do motýlího domu v Jonsdorfu. Vzhledem k tomu, že mám motýly rád, s nadšením jsem souhlasil. 

Cesta vláčkem po úzkokolejce byla moc hezká; taková jedinečná a romantická zároveň :-)

V motýlím domě byla před samotným sálem s motýly ještě taková minizoo s rybami, chameleony, hady a podobně. Nejdřív jsem si tedy prohlédl toto a pak se vydal do motýlího sálu. Tam na mě čekala nádherná podívaná... jako bych vstoupil do deštného pralesa se stromy, jezírky, vlhkým podnebím, a všude okolo mě poletovali motýli. Chvíli jsem sálem chodil a rozhlížel se po všech těch krásách. Až po nějakých deseti minutách jsem najednou spatřil cosi opravdu zvláštního... "Co to je?", říkám si. "To je suchý list? Ne, počkat, vidím nohy a tykadla. Tak je to motýl? Ale ne, to bude určitě jenom list". Přibližně tyto myšlenky mi běžely hlavou, a tak mi to nedalo a šel jsem blíž a ještě blíž a... zírám na ten div...

"Páni, to je něco... Vypadá to jako suchý list, ale je to motýl!", blesklo mi hlavou. Asi jako hláška "jo, vypadá jako vrána, ale je to králík" z filmu Vrchní, prchni! :-)

Světe div se, skutečně to je motýl. Zamaskovaný tak dokonale, že jsem to ani já na první pohled nepoznal. Nevzpomínám si, že bych tohoto krasavce už někdy ve svém životě viděl, a tak jsem žasnul nad genialitou tohoto Božího stvoření. Ta podoba je opravdu dokonalá - přesně ten tvar, barva, tmavé skvrnky, žilky a dokonce ani stopka listu tam nechybí. Opravdový zázrak...

Ovšem ne zázrak náhody, ale zázrak Boží!

Jak by mohla nějaká slepá evoluce vědět, že přesně takhle vypadá mrtvý list, a náhodou by úplně stejně takováto křídla vytvořila? A hlavně - ani nemá důvod cokoliv pro jakýkoliv účel vytvářet. Nějakému náhodnému procesu přece může být všechno úplně jedno. Není tedy logičtější věřit tomu, že jen moudrý stvořitel ví, proč a jak má ta křídla vytvarovat a vykreslit, aby vypadala jako mrtvý list? Ano, proto, aby byl neviditelný pro své přirozené nepřátele, jako jsou například ptáci. Jak je vidět, Bůh je nejen inteligentní, ale vtipný zároveň.

Jak tedy vypadá boj mezi zastánci stvoření a evoluce v tomto případě? Nevím, jak za vás, ale za mě je to jasná 1:0 pro stvoření...!

A tohle už je on - krasavec jménem Kallima inachus.

Na závěr pro zasmání přikládám zmíněnou hlášku z filmu Vrchní, prchni! :-)