V Bibli je psáno:

I řekl Bůh: "Buď světlo!" A bylo světlo ? Viděl, že světlo je dobré, a oddělil světlo od tmy.

I řekl Bůh: "Nahromaďte se vody pod nebem na jedno místo a ukaž se souš. A stalo se tak.

Bůh také řekl: "Zazelenej se země zelení: bylinami, které se rozmnožují semeny, a ovocným stromovím rozmanitého druhu, které na zemi ponese plody se semeny!" A stalo se tak.

O pravdivosti Bible bychom neměli pochybovat. Ale přesto, jak by někdo mohl něco stvořit pouhým slovem? Není to tak trochu nesmysl? I když člověk (stvořený k Božímu obrazu) něco tvoří, dělá to přece svýma rukama, ne? ? 

No, ale zkusme se nad tím zamyslet trochu více do hloubky. Opravdu je to tak nemožné?

Představme si například tyto tři situace:

1. Učitelka ve třídě řekne, aby Anička přišla k tabuli na zkoušení. Anička se zvedne a přijde k tabuli.

2. Generál zavelí nastoupeným vojákům: "Vpravo v bok". A všichni vojáci se najednou otočí vpravo v bok.

3. Dnes existují programy pro rozeznání slov v lidské řeči, díky čemuž je možno např. psát SMS pomocí hlasu. Takže uživatel tohoto programu na mobilu řekne svá slova, a program je zapíše. 

Co se ve výše uvedených případech událo? Člověk řekl, a stalo se. Např. ten generál nemusel jít ke každému vojákovi zvlášť a otáčet ho vlastníma rukama. Prostě řekl a stalo se. Zde vidíme, že i člověk stvořený k Božímu obrazu je schopný do jisté míry tvořit pouhým slovem. O co více toho musí být schopen všemohoucí Bůh. Zřejmě je mu jeho vesmír, počínaje nejmenšími částicemi, naprosto poslušný. Jeho slovo má moc s nimi udělat cokoliv.

Nejsem si stoprocentně jistý, zda to lze takhle brát a asi by se o tom dalo dlouze debatovat. Já ale na základě této úvahy docházím k závěru, že Bůh zřejmě opravdu stvořil svět svým slovem tak, jak je psáno v Bibli ? 

"Jako z nebe padá déšť a sníh a znovu se tam nevrací, ale zavlažuje zemi a zúrodňuje ji k plození, aby dávala zrno rozsévači a chléb tomu, kdo jí - takové je i mé slovo, jež z mých úst vychází: nenavrátí se ke mně s prázdnou, ale vykoná, co chci; úspěšně naplní své poslání." (Izajáš 55:10-11)