Proč vlastně desatero existuje a k čemu slouží? Má vůbec cenu se tím řídit?

Lidé si již v naší moderní společnosti zvykli na různé zákony, vyhlášky či nařízení. Bere se to jako samozřejmost, která napomáhá normálnímu fungování naší společnosti. Avšak z dnešní záplavy takovýchto předpisů se paradoxně stává nepříjemná byrokracie, která nás může mnohdy obtěžovat či omezovat ve svobodném životě. Není proto divu, že někteří lidé vnímají i Boží přikázání jen jako další seznam nařízení, které omezují svobodu v životě, a proto se jimi řídit nechtějí.

Pravda je ovšem taková, že Bůh vydal tato přikázání z jiného důvodu; protože jako milující stvořitel má ten nejlepší zájem na tom, aby nás ochránil od zlého a tudíž, aby se nám vedlo dobře. Podobně, jako když matka svému dítěti zakazuje šahat na horkou plotnu nebo si hrát se sirkami!

Nesmíme proto desatero brát jako zbytečnou obtěžující byrokracii, ale jako moudré rady do života. Jen si představte, jaký by v naší republice zavládl „ráj na zemi“, kdyby se třeba jen nekradlo a nepodvádělo! Na tomto příkladu jasně vidíme, že je velice rozumné poslouchat rady milujícího stvořitele.