Poměrně často se setkávám s otázkou "pokud Bůh stvořil člověka, tak potom kdo stvořil Boha?", kterou nevěřící lidé někdy pokládají.

Ano, pokud se vám podaří zahnat nevěřícího člověka do kouta argumenty o nepravdivosti evoluční teorie, může se vám stát, že se na vás ohradí touto otázkou / paradoxem. Pokud se člověk nemohl vyvinout evolucí, protože život je příliš složitý na to, aby se vyvinul sám od sebe, tak kde se tady vzal Bůh, který je ještě dokonalejší? To snad jedině, že by Bůh byl stvořen ještě jiným dokonalejším Bohem, který tu existoval před ním, ne? Tím pádem se ale dostáváme do začarovaného kruhu a nevěřící člověk vás opět přesvědčuje, že z těchto důvodů Bůh nemůže existovat.

Skutečnost je ovšem taková, že Boha nikdo stvořit nemusel. On je jediný svrchovaný stvořitel. Bůh vždy byl a vždy bude, nemá začátek ani konec. Je prostě věčný. Pro nás lidi je to možná těžko pochopitelné. To ale neznamená, že když to lidé nechápou, tak že to není pravda. Zkusím vám to přiblížit na jednom podobenství.

Lidé jsou zvyklí na představu, že život začíná narozením a končí smrtí. Proto naprosto přirozeně považují život za jakousi přímku, která vede od bodu A k bodu B. Podobně jako třeba cesta autem z Brna do Prahy. V Brně začíná, v Praze končí, hotovo, nic víc. Takhle je to jednoduché.

Jenže si teď představte, že pojedete po velkém kruhovém objezdu stále dokola. Kde má ten kruháč začátek a kde má konec? Nikde! Můžete jezdit dokola celou věčnost, a stejně nikdy na konec nepřijedete. A podobné to je s Bohem. Ten je také věčný. Takhle je to jednoduché! :-)