Zdá se vám, že život s Bohem je finančně ochuzující, zvláště když dáváte peníze na desátky a do různých sbírek? Člověk občas takový pocit může mít, ale skutečnost je možná přesně opačná. 

Přesvědčil jsem se o tom poměrně nedávno. Jednoho pátečního odpoledne jsem se vydal do supermarketu nedaleko mého bydliště nakoupit nějaké potraviny na víkend. Po vystání fronty u kasy a načtení všeho zboží po mně prodavačka chtěla 160 korun. Nejdříve se mi to zdálo dost. Při pohledu na pokladní pás jsem měl pocit, že tam leží jen pár věcí. A ono to stojí tolik!

No nevadí, říkám si, aspoň mám vše, co mi doma na víkend chybělo. Zaplatil jsem a ukládal nákup do batohu. 

Hned za mnou ve frontě byla mladá paní a chtěla jen dvě krabičky cigaret. A platila? Asi 180 korun.

No teda! To je hrůza, když tak nad tím přemýšlím. Paní si nekoupila žádné potraviny, žádnou drogerii nebo jiné užitečné věci, jen dvoje cigarety a platí víc než já...

Tak mi došlo, a zároveň mě potěšilo, že můžeme být vlastně docela bohatí, pokud nežijeme v zajetí hříchu a různých závislostí.

Vzpomínám na vyprávění jednoho nevěřícího kolegy, jak si "užívá" života. Tu cigarety, tu alkohol ve větší míře, občas nějaký ten hazard, občas nevěstinec... a peníze se hned rozkutálejí. Těžko říct, kolik peněz takový průměrný hříšník za měsíc promrhá, ale předpokládám, že to může být opravdu hodně. 

A právě tady je vidět ten kontrast mezi životem člověka vydaného a nevydaného Bohu. Je opravdu skvělé vidět, z čeho nás Bůh zachraňuje. Nejenže nám pak zbývá více prostředků na živobytí, ale také můžeme podporovat různé křesťanské či dobročinné aktivity. Stojí tedy určitě za to, snažit se žít s Bohem naplno.

Na závěr si dovolím citovat dva krásné verše z Bible.

"Poznáte pravdu a pravda vás učiní svobodnými." (Jan 8:32)

"Hospodin je můj pastýř, nebudu mít nedostatek".  (Žalm 23:1)