Napadla vás někdy otázka, proč máme ve sluneční soustavě obří planetu Jupiter spolu s několika dalšími velkými planetami?

V červenci 2009 objevil australský astronom - amatér na planetě Jupiteru temnou skvrnu, která tam předtím nebyla. Z bližšího zkoumání pomocí různých teleskopů vyplynulo, že se tu musí jednat o oblak popela, který vznikl při nárazu nějaké komety nebo asteroidu.

V červenci 1994 došlo k hodně pozorovanému nárazu komety Shoemaker-Levy 9 do Jupitera. Tehdy uvolněná energie dosáhla hodnoty rovnající se asi 50-ti milionům hirošimských bomb. Náraz zanechal tmavou skrvnu o průměru až 12 000 km. 

Už dlouho je známé, že Jupiter, který je těžší než všechny ostatní planety dohromady, působí na sluneční systém jako stabilizující prvek. Vědci, kteří zkoumali ty poslední události, docházejí k závěru, že Jupiter svou tíží působí zjevně více, než se dříve myslelo, jako jakýsi druh ochranného deštníku, který na sebe přitahuje větší "vetřelce" a tím chrání vnitřek sluneční soustavy před takovými zabloudilci. Jupiter tak spolu s dalšími velkými planetami plní důležitou funkci pro Zemi - jako kvočna, která pod svými křídly schovává bezbranná kuřátka. A přitom jde o jednu z mnoha podmínek, které musejí být splněny, aby na naší planetě byl umožněn život.

Pozorování tohoto druhu naplňují vědce i laiky úžasem. A někteří z nich tím byli přivedeni k víře v Boha, jenž vše tak obdivuhodně stvořil, udržuje a "všechno nese svým mocným slovem" (Židům 1,2-3).

Jak lze vidět, dokonce i uspořádání sluneční soustavy není náhodné - všechno má svůj účel! A stvořitel to dobře ví, a proto vše účelně vytvořil! Náhoda neví vůbec nic, a už vůbec nic účelně netvoří! Jen si představte, jak bychom dopadli, kdyby se na Zemi nějaká taková kometa zřítila! Přežil by vůbec někdo?

Obrázek pro názorné srovnání - planeta Země by se do Jupitera vešla 1321 krát!

Srovnání velikosti všech obřích (vnějších) planet s malými (vnitřními) planetami.

                                                              (část informací převzato z knížky Dobrá setba 2014)