Konečně nadešel duben, a já se takhle v neděli odpoledne vydal na procházku parkem. Občas sednu na lavičku, pak se zase zvednu a pár set metrů popojdu, poté opět sednu a přemítám o té náhlé proměně.

Po těch dlouhých zimních měsících je to opravdu úžasné. Vane mírný větřík, rozhánějící po celém, sluncem zalitém kraji, krásné jarní vůně; brouci už konečně vylezli ze svých zimních skrýší; objevují se první květiny; některé stromy a keře nasadily barevné květy a jiné stromy se zase pomalu oblékají do svěží zeleně. K tomu všemu se ze všech stran ozývá půvabný ptačí zpěv podmalovávající celou tuto nádheru.

Všude zavládla všeobecná pohoda a spokojenost. Děti jezdí na koloběžkách, dospělí se zvolna procházejí a kmeti sedící na lavičkách, nasávají svěží jarní vzduch. Na tvářích mnoha lidí vidím vřelé úsměvy, které jako by říkaly, že už se toho nemohly dočkat. A jsou tak šťastni, že jaro je konečně tady! Jakoby už jen málo stačilo k tomu, aby tyto úsměvy říkaly něco jako: "miluji tento svět a všechny lidi okolo".

Čím déle to sleduji, tím více jsem tou náhlou změnou fascinován. A zároveň se nemůžu ubránit dojmu, že mi tím Pán Bůh chce říci něco víc. A nemusím ani dlouho přemýšlet, abych na to přišel. Je mi to naprosto jasné!

To právě nastalé jaro vidím jako předobraz Božího království! Už žádná smrt, osamělost nebo deprese. Pryč je veškerá bída, utrpení, bolest a křik. Ale jen nekonečná nádhera, štěstí a láska...

Stejně, jako se studená, šedivá a ošklivá krajina z konce února během šesti týdnů proměnila v krásnou rozkvetlou zahradu, věřím, že se jednou i tento starý hříšný svět promění v ten dokonalý, nebeský. Tak, jako se holý a zmrzlý strom změnil ve strom plný života, změní se i tento hříchem porušený svět ve svět nehynoucí, neposkvrněný a nevadnoucí. A stejně tak, jako se zamrzlý potok proměnil v potok zurčící vody, promění se i naše smrtelná těla v těla nesmrtelná.

Dříve jsem často sníval o tom, jak by to asi mohlo vypadat na věčnosti, ale postupem času, jako bych na to zapomněl. Takže je moc hezké si to takhle připomenout.

Díky Pane, že jsi mi to tak krásně zjevil a nechal prožít...